Ξεκινά το 32ο φεστιβάλ στο Χόρτο του Πηλίου

Ξεκινά το 32ο φεστιβάλ στο Χόρτο του Πηλίου

- in Διάφορα
12
0
xorto-afisa-696x494

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αγγελίνης – Χατζηνίκου διοργανώνει και προβάλει το καλλιτεχνικό και μορφωτικό φεστιβάλ στο παραθαλάσσιο χωριό Χόρτο του Νοτίου Πηλίου ετησίως από το 1984.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «στόχος είναι αφενός η προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου η επικοινωνία και ανταλλαγή μεταξύ σπουδαστών, καλλιτεχνών και κοινού μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων, συναυλιών, θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, εκθέσεων, ομιλιών και πλήθος άλλων δράσεων. Ένα φεστιβάλ-παράδειγμα των ημερών μας, η λειτουργία του οποίου βασίζεται στον εθελοντισμό και στην συνεισφορά των κατοίκων της περιοχής αλλά και υπόδειγμα μιάς υγιούς ανάπτυξης και αποκέντρωσης.

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Γιώργου Χατζηνίκου, καθώς είναι η πρώτη χρονιά που τα σεμινάρια στο Χόρτο θα πραγματοποιηθούν χωρίς τη φωτεινή παρουσία του. Ο Δάσκαλος των σεμιναρίων και των προβών, κάθε καλοκαίρι στο Χόρτο εμπνεόταν και ενέπνεε, παρέσυρε με την ευαισθησία του και τη βαθιά του γνώση κάθε έναν που ήταν κοντά του, είτε μουσικό, είτε ακροατή. Η μνήμη φυλά μέσα στις καρδιές μας τις εντυπώσεις ακέραιες και τα ερεθίσματα, που παραμένουν το ίδιο έντονα, ανανεώνουν τη σχέση μας με τη Μουσική όπως εκείνος μας έδειξε. Ο τόπος προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για τα σεμινάρια.

Το πρόγραμμα

Το καλοκαίρι του 2016, το 32ο φεστιβάλ στο Χόρτο περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια, εργαστήρια και masterclasses. Στις δράσεις του φεστιβάλ πρωταγωνιστούν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Στο φετινό πρόγραμμα σεμιναρίων συμμετέχει για πρώτη φορά ο διάσημος Έλληνας μπάσος Δημήτρης Καβράκος, με masterclass τραγουδιού πάνω στην «Τεχνική του Bel Canto και την Τέχνη του Recitativo» (16-22 Αυγούστου), ενώ φιλοξενούμε επίσης τους καθηγητές του πανεπιστημίου Mozarteum του Salzburg, Ανίτα Μίτερερ και Χρήστο Κανέττη για το σεμινάριο Μουσικής Δωματίου (1-9 Αυγούστου) καθώς και τον μαέστρο Αναστάσιο Στρίκο από την Βιέννη για το σεμινάριο Διεύθυνσης ορχήστρας (22-29 Αυγούστου). Οι εκπαιδευτικές δράσεις του φεστιβάλ ξεκινούν με το εργαστήριο Κινητικού Αυτοσχεδιασμού (23-26 Ιουλίου) από το Athens Video Dance Project, ενώ στην συνέχεια ακολουθεί μια εβδομάδα αυτοσχεδιασμού (26-31 Ιουλίου), στην οποία έξι μουσικοί της Jazz (Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος – κιθάρα, Στέλιος Χατζηκαλέας – τρομπέτα, Κώστας Γιαξόγλου – πιάνο, Θάνος Χατζηαναγνώστου ντραμς, Γιάννης Παπαναστασίου – σαξόφωνο, Βασίλης Στεφανόπουλος – κοντραμπάσσο) συναντιούνται για το 2ο εργαστήριο Jazz Αυτοσχεδιασμού με σκοπό την μελέτη της τέχνης του αυτοσχεδιασμού.

Το φεστιβάλ πλαισιώνεται επίσης από συναυλίες ποικίλου προγράμματος οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αυλαία ανοίγει στις 27 Ιουλίου με την συναυλία Lia Hide and the Not Jazz Piano Trio. Το πρόγραμμα συναυλιών συνεχίζεται με την συναυλία των καθηγητών του εργαστηρίου Jazz αυτοσχεδιασμού (30 Ιουλίου) ενώ στις 31 Ιουλίου θα παρουσιαστούν οι Γεύσεις του Κόσμου, μία εκδήλωση που συνδυάζει γαστρονομία, χορό και μουσική. Συνέχεια στο πρόγραμμα συναυλιών δίνεται με την συναυλία μουσικής δωματίου των καθηγητών και των τελειόφοιτων της ακαδημίας μουσικής δωματίου του Χρήστου Κανέττη (6 Αυγούστου). Στις 9 Αυγούστου θα παρουσιαστεί το έργο της ακαδημίας μουσικής δωματίου, από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο του Χρήστο Καννέτη και στις 10 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μια μοναδική συναυλία με τίτλο «ηΧάδι» με την μεσόφωνο Ελένη Βουδουράκη και τον κιθαριστή Σπύρο Καβαλλιεράτο με ένα πρόγραμμα από άριες αντίκες του 17ου αιώνα, μέχρι τα τραγούδια των Μάνου Χατζηδάκη και Μίκυ Θεοδωράκη. Στις 12 Αυγούστου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το ορχηστρικό σύνολο της Χάγης, υπό την μπαγκέτα του βολιώτη μαέστρου Γιώργου Μουτσιάρα σε μία συναυλία «From Bach to Tango», ενώ στις 13 Αυγούστου θα παρουσιαστεί το μουσικό παραμύθι Γαργαληστής του Δημήτρη Μπασλάμ. Στο φεστιβάλ επίσης θα πραγματοποιήσουν συναυλίες οι συμμετέχοντες στο masterclass του κου Καβράκου, το πιανιστικό Duo Vivo – Χρήστος Μαρίνος, Νίκος Αδρασκέλας (22 Αυγούστου) με έργα των P. Hindemith, S. Rachmaninoff, J. Brahms και F. Poulenc καθώς και η Μικτή Χορωδία του δημοτικού Ωδείου Λάρισας με μαέστρο τον Δημήτρη Καρβούνη (3 Σεπτεμβρίου). Το πρόγραμμα των συναυλιών συμπληρώνουν δυο αφιερώματα, το πρώτο στον Γιάννη Χρήστου (17 Αυγούστου) και το δεύτερο στον Δάσκαλο Γιώργο Χατζηνίκο (27 Αυγούστου).

Ημερολόγιο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

27 Ιουλίου
Lia Hide and the Not Jazz Piano Trio
feat. Γιάννης Παπαναστασίου, σαξόφωνο

30 Ιουλίου
Horto Jazz Workshop Concert II
Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος – κιθάρα, Στέλιος Χατζηκαλέας – τρομπέτα, Κώστας Γιαξόγλου – πιάνο, Θάνος Χατζηαναγνώστου ντραμς, Γιάννης Παπαναστασίου – σαξόφωνο, Βασίλης Στεφανόπουλος – κοντραμπάσσο

31 Ιουλίου
Γεύσεις του Κόσμου
γαστρονομία, χορευτικά συγκροτήματα, jam session

6 Αυγούστου
Μουσική Δωματίου
Mendelssohn, Vivaldi, Skalkottas, Haydn, Schubert
Καθηγητές και τελειόφοιτοι Ακαδημίας Μουσικής Δωματίου Εγχόρδων

9 Αυγούστου
Συναυλία συμμετεχόντων
Ακαδημίας Μουσικής Δωματίου Εγχόρδων

10 Αυγούστου
ηΧάδι
από τα τραγούδια του Dowland και τις «άριες αντίκες» του 17ου αιώνα μέχρι τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη κ.α.
Ελένη Βουδουράκη, μέτζο σοπράνο – Σπύρος Καβαλιεράτος, κιθάρα

12 Αυγούστου
from Bach to Tango
Ορχηστρικό Σύνολο Χάγης
σολίστες: Emmy Storms, βιολί Margreet Markerink, πιάνο
διεύθυνση: Γιώργος Μουτσιάρας

13 Αυγούστου
Γαργαληστής
ένα μουσικό παραμύθι
Ανθή Κύρκου, Βασίλης Κόμματας, Αθηνόδωρος Καρκαφίρης, Γιάννης Παπαγεωργίου και Δημήτρης Μπασλάμ

17 Αυγούστου
Anaparastasis
για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου
Ντοκιμαντέρ του Κωστή Ζουλιάτη

21 Αυγούστου
Συναυλία συμμετεχόντων
Masterclass Δημήτρη Καβράκου

22 Αυγούστου
Ρεσιτάλ πιανιστικού ντούο
Hindemith, Rachmaninoff, Brahms, Poulenc
Duo Vivo – Χρήστος Μαρίνος, Νίκος Αδρασκέλας

27 Αυγούστου
Συναυλία αφιέρωμα
Στη μνήμη του Γιώργου Χατζηνίκου

3 Σεπτεμβρίου
Cundu luna vini
Μικτή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
διεύθυνση: Δημήτρης Καρβούνης

Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν 21:00
23 – 26/7 Εργαστήριο Κινητικού Αυτοσχεδιασμού, Ελισάβετ Πλιακοστάθη
26 – 31/7 Εργαστήριο Τζαζ Αυτοσχεδιασμού
31/7 – /8 Ακαδημία Μουσικής Δωματίου Εγχόρδων, Ανίτα Μίτερερ – Χρήστος Κανέττης
16 – 22/8 Masterclass Τραγουδιού, Δημήτρης Καβράκος
23 – 28/8 Σεμινάριο Διεύθυνσης Ορχήστρας, Αναστάσιος Στρίκος
23 – 28/8 Αυγούστου Σεμινάριο Φλάουτο
Περισσότερες πληροφορίες στο www.horto.net.

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Ανοδική η πορεία της κρουαζιέρας το 2016

Σάρκα και οστά παίρνει η χάραξη και εφαρμογή