ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ      Τάσεις      ΕΙΔΗΣΕΙΣ      ΙΟΝΙΑ      ΚΡΗΤΗ      ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ     

Απολογισμός για τον τουρισμό σε Κρήτη, Βόρειο Ελλάδα και Ιόνιο

Παραδοσιακές ξενοδοχειακές μονάδες, που ήταν άλλοτε χώροι λατρείας για Ελληνες και ξένους, φέτος δεν άνοιξαν. Οσοι ξενοδόχοι πίστεψαν στη στήριξη της κυβέρνησης τράκαραν στον τοίχο της σκληρής πραγματικότητας. Και οι εποχικοί επιχειρηματίες με τις ταβέρνες και τα μπιτς μπαρ έμειναν να κοιτάζουν τα άδεια τραπεζοκαθίσματα και τις αραιωμένες ξαπλώστρες.

Δημοσιεύθηκε στις

Photo:

Κρήτη:

Ηρθαν τουρίστες αλλά δεν επαρκούν

Αν και στην Κρήτη ταξίδεψαν χιλιάδες τουρίστες, εντούτοις δεν είναι τόσοι ώστε να αφήσουν ικανό οικονομικό αποτύπωμα στο «ταμείο» του νησιού, που σε κανονικές συνθήκες απασχολεί περίπου 150.000 ανθρώπους στους κλάδους του τουρισμού, του επισιτισμού και της εστίασης. Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου έφτασαν τον Ιούλιο 214.000 επισκέπτες, όταν τον περσινό Ιούλιο οι αφίξεις ήταν 650.000.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν ξεπέρασε το 30% και τα έσοδα δεν ήταν αυτά που υπολόγιζαν οι τουριστικοί επιχειρηματίες. Και αυτοί ακόμα που είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στον Αύγουστο, βλέπουν τις προσδοκίες τους να εξανεμίζονται καθώς η σημαντική αύξηση κρουσμάτων ήδη από τις αρχές του μήνα βάζει ανάχωμα σε αρκετούς τουρίστες, που ακυρώνουν την κράτηση.

Σε κάθε περίπτωση, τη σημαντικότερη ζημιά και στην Κρήτη την έκανε το λάθος μήνυμα που έδωσε το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού που, σε συνδυασμό με τα ελάχιστα τεστ στις πύλες εισόδου, οδήγησε στη γενική χαλάρωση της τήρησης των μέτρων. Η χαλάρωση έφερε την αύξηση των κρουσμάτων και αυτή με τη σειρά της την ανάσχεση του τουριστικού κύματος που περίμεναν οι επιχειρηματίες. Φαύλος κύκλος.

Μάριος Διονέλλης

Βόρεια Ελλάδα:

Οι ξαπλώστρες είναι εκεί, όχι όμως και οι τουρίστες

Σακατεμένοι βγαίνουν ξενοδόχοι και επαγγελματίες της εστίασης, όσοι βέβαια επιχείρησαν να λειτουργήσουν, από το καλοκαίρι του κορονοϊού, μάλλον το χειρότερο που υπήρξε τις τελευταίες δεκαετίες και για τη Βόρεια Ελλάδα.

Παραδοσιακές ξενοδοχειακές μονάδες, που ήταν άλλοτε χώροι λατρείας για Ελληνες και ξένους, φέτος δεν άνοιξαν. Οσοι ξενοδόχοι πίστεψαν στη στήριξη της κυβέρνησης τράκαραν στον τοίχο της σκληρής πραγματικότητας. Και οι εποχικοί επιχειρηματίες με τις ταβέρνες και τα μπιτς μπαρ έμειναν να κοιτάζουν τα άδεια τραπεζοκαθίσματα και τις αραιωμένες ξαπλώστρες.

Ακρως απογοητευτική ήταν η τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική, καθώς περιορίστηκε σε όσους έχουν εξοχικά και σε όσους Θεσσαλονικιούς ρίσκαραν ένα Σαββατοκύριακο στην παραλία «για τα παιδιά». Το κυβερνητικό παιχνίδι με το άνοιγμα και το κλείσιμο των συνόρων δεν έπιασε. Σέρβοι και Βούλγαροι, οι Βαλκάνιοι τουρίστες δηλαδή, ταλαιπωρούνταν αφάνταστα κι αντιμετωπίζονταν επιφυλακτικά. Αποτέλεσμα, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία που άνοιξαν δεν ξεπέρασε το 25%-30%.

«Το φοβικό κλίμα λόγω κορονοϊού έχει επηρεάσει και τις διακοπές του Ελληνα. Είναι μια χρονιά που μάλλον δεν θα θέλουμε να θυμόμαστε. Σκεφτόμαστε από τώρα το 2021 ως μια χρονιά επιβίωσης και όχι ως μια χρονιά ανάκαμψης», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, κρούοντας καμπανάκι προς την κυβέρνηση για «άμεσα εμπροσθοβαρή μέτρα και ρυθμίσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο».

Αρνητικός είναι ο απολογισμός και για την Πιερία, τον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα.

«Ηταν ένα βήμα μπρος και δυο πίσω, διότι πολλά ξενοδοχεία άνοιξαν με το σκεπτικό ότι θα δεχτούν χιλιάδες Σέρβους τουρίστες. Μετά όμως από το κλείσιμο των συνόρων με Σερβία στις 15 Ιουλίου, η σέρβικη αγορά τελείωσε γι’ αυτό το καλοκαίρι», σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά.

Η Πιερία δουλεύει κυρίως με τουρίστες από Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια και Ρωσία, με μόλις το 10% της πληρότητας να προέρχεται από εσωτερικό τουρισμό, εξηγεί η κ. Ξυπτερά, δηλώνοντας ότι δεν είναι ευχαριστημένη από τη στήριξη της κυβέρνησης. «Ελπίζαμε σε μια μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6,5% όπως ήταν πριν από τρία χρόνια. Επίσης, σε κατάργηση του φόρου διαμονής. Αυτά έπρεπε να γίνουν εξαρχής...».

Εν τω μεταξύ, δραματική είμαι η κατάσταση και για εκατοντάδες τουριστικά πρακτορεία των Βαλκανίων.

«Καληνύχτα Ελλάδα, καληνύχτα σε χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις, καληνύχτα στη Βόρεια Ελλάδα… Δυστυχώς το καλοκαίρι μας τελειώνει εδώ», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο τουριστικός πράκτορας Θανάσης Νανάκος, εκτιμώντας ότι πιθανότατα ένα στα δύο τουριστικά γραφεία θα κλείσει. «Φανταστείτε ότι έχουμε προπληρώσει για κρατήσεις τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μετά την εξέλιξη αυτή, είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι», τονίζει.

Νίκος Φωτόπουλος

Ιόνιο-Ηπειρος:

Περισσότεροι οι τουρίστες τον Αύγουστο, μειωμένη η ρευστότητα

Μήνα με τον μήνα βλέπουν φέτος τον τουρισμό στην Κέρκυρα, χωρίς κανείς να θέλει να κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις, μια και ο Αύγουστος ήταν αυτός που έφερε κόσμο στο νησί.

Ανεπίσημα στοιχεία από την πληρότητα των μεγάλων ξενοδοχείων και τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις δείχνουν ποσοστά της τάξης του 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ μια πρόβλεψη για 40% και πάνω θα ήταν ικανοποιητική για τον Σεπτέμβριο, πάντα τηρουμένων των συνθηκών.

Τόνωση στην τοπική τουριστική αγορά έδωσαν οι Ελληνες επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου, λείπουν όμως φέτος οι επισκέπτες της κρουαζιέρας που ήταν μέχρι πέρυσι και το δυναμικά αναπτυσσόμενο κομμάτι ιδιαίτερα για την πόλη της Κέρκυρας.

Τα προβλήματα που φέρνει η ύφεση στον τουρισμό φέτος είναι η έλλειψη ρευστότητας, η πολύ μεγάλη μείωση της κίνησης στην παράλληλη αγορά (μίνι μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, ενοικιάσεις σκαφών κ.λπ.) που εκδηλώνεται και με πολλά κλειστά καταστήματα στο νησί, και η υψηλή ανεργία στο σύνολο της απασχόλησης γύρω από τον τουρισμό.

Στην απέναντι ακτή, στην Ηπειρο, ο εσωτερικός τουρισμός σώζει την κατάσταση με τις τελευταίες εβδομάδες να είναι χαρακτηριστικές μιας τάσης που καταγράφεται και τα προηγούμενα χρόνια, με Ελληνες να επιλέγουν τα παράλια της Ηπείρου (Πάργα, Σύβοτα, Πρέβεζα κ.ά.) αξιοποιώντας τους δύο οδικούς άξονες της Εγνατίας και της Ιόνιας, ως μια «ασφαλή» επιλογή διά ξηράς. Ακόμα και η πόλη των Ιωαννίνων είδε αυτές τις ημέρες έστω λίγους ξένους επισκέπτες, ενώ ο σχεδιασμός της τουριστικής προβολής της Ηπείρου ως «προορισμού 360 ημερών» θα συνεχίσει να στρέφεται προς τους εγχώριους επισκέπτες και για την επόμενη χρονιά, με την ελπίδα ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα για παραδοσιακούς φίλους της από τα Βαλκάνια, την Κύπρο ή το Ισραήλ θα κάνουν το 2021 να αποτελεί μια νέα αρχή.

Φιλήμονας Καραμήτσος

https://www.efsyn.gr/

Τo Tourism News είναι μια δημοσιογραφική ενημερωτική ιστοσελίδα η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού με σκοπό να παράσχει ενημέρωση στους επαγγελματίες του χώρου τόσο για τον ίδιο το χώρο όσο και για παρεμφερείς ή εξαρτώμενους κλάδους όπως ο επισιτισμός, οι αερομεταφορές, η συνολική οικονομία της χώρας κλπ