ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ      Επιχειρηματικότητα      ΕΙΔΗΣΕΙΣ      ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ      ΓΕΝΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ     

Αρχίζουν οι διαγωνισμοί για εκμίσθωση πέντε Ξενία

Οι ιστορικές ξενοδοχειακές μονάδες σε Κομοτηνή, Καρτερό Ηρακλείου, Έδεσσα, Βυτίνα και Πλαταμώνα βγαίνουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία από την ΕΤΑΔ.

Δημοσιεύθηκε στις

Photo: businessdaily.gr

Προχωρά η διαδικασία αξιοποίησης των άλλοτε εμβληματικών ξενοδοχειακών μονάδων Ξενία από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), αρχής γενομένης από 5 από τις συνολικά 26 μονάδες. Η ΕΤΑΔ αναμένεται στο επόμενο διάστημα να προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς για τη μακροχρόνια εκμίσθωση των Ξενία Κομοτηνής, Καρτερού, Έδεσσας, Βυτίνας και Πλαταμώνα, ενώ στο τελικό στάδιο υπογραφής της σύμβασης βρίσκεται το Ξενία Χίου στην εταιρεία Avium, που έχει ανακηρυχθεί ανάδοχη εταιρεία.

Τα πέντε Ξενία που μπαίνουν ψηλά στη λίστα είναι μικρές μονάδες και σε κάποιες περιπτώσεις διαθέτουν επιπλέον συντελεστή δόμησης και θα βγουν προς μακροχρόνια μίσθωση μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες e-auction που θα διενεργηθούν από την πλατφόρμα e-publicrealestate.gr για διάρκεια 50 ετών.

Στόχος είναι η αναβάθμιση των πέντε ακινήτων αλλά και η παράλληλη αναβάθμιση των υπηρεσιών στις περιοχές που βρίσκονται, ενώ παράλληλα η ΕΤΑΔ με τις εργασίες αναβάθμισης των συγκεκριμένων καταλυμάτων θα καταφέρει να μεγιστοποιήσει της εμπορική αξία του χαρτοφυλακίου της.

Η ΕΤΑΔ, εκτός από τα Ξενία, κατέχει ακόμα μεγάλα τουριστικά ακίνητα, όπως μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά και ιαματικές πηγές, και άλλα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, σε αρκετά από τα οποία είχαν αναπτυχθεί από τον ΕΟΤ τουριστικές υποδομές, ενώ υπάρχουν και σημαντικής επιφάνειας και προοπτικών ακίνητα, όπως η μεγάλη έκταση του τουριστικού ακινήτου της Αλυκής Αναβύσσου, 688 στρεμμάτων.

Η ιστορία των Ξενία

Τα θρυλικά ξενοδοχεία, τα οποία κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60, αναπτύχθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού EOT στο πλαίσιο ενός κρατικού προγράμματος που υλοποιήθηκε από το 1953 έως το 1967, με στόχο την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας αλλά και των μνημείων της σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να προωθηθεί ο τουρισμός ως κινητήριος μοχλός για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωστόσο, αν και τα Ξενία βρίσκονται στις πλέον προνομιακές τοποθεσίες σε κάθε περιοχή, το γεγονός πως αρκετά από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά και το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για την επαναλειτουργία τους μπορεί να αποθαρρύνει τους επίδοξους επενδυτές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αβεβαιότητας για τον τουρισμό λόγω της πανδημίας.

Σημειώνεται πως στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ βρίσκονται 26 Ξενία. Από αυτά, τα επτά είναι μισθωμένα, τα έξι είναι «δεσμευμένα» με προηγούμενες αποφάσεις της εταιρείας και τα 13 είναι ελεύθερα προς αξιοποίηση.

Το Ξενία Κομοτηνής λειτουργούσε ως ξενοδοχείο 3 αστέρων έως το 2013, είχε δυναμικότητα 26 δωματίων και 46 κλινών βρίσκεται σε προνομιακή θέση στο κέντρο της πόλης σε απόσταση μικρότερη των 3 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη έξοδο της Εγνατίας Οδού. Το οικόπεδο έχει έκταση περίπου 18 στρεμμάτων και το κτίριο που αναπτύσσεται σε δύο πτέρυγες καλύπτει 2.058 τ.μ Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν ναός, πισίνα, σιντριβάνι, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης, ενώ το οικόπεδο διαθέτει υπόλοιπο δόμησης.

Το Ξενία Καρτερού βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης και είναι ένα συγκρότημα 7 κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1961 σε ένα οικόπεδο 84,5 στρεμμάτων Το ακίνητο έχει εμβαδόν 2.570 τ.μ και δυναμικότητα 84 κλινών. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των πρώτων τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του 50 και του 60, ωστόσο εδώ και πολλές δεκαετίες έχει παραμείνει αναξιοποίητο εμφανίζοντας εικόνα απαξίωσης. Το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού ενώ βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αμνισού.

Το Ξενία Έδεσσας βρίσκεται εντός του αστικού ιστού. Κατασκευάστηκε το 1963, έχει δυναμικότητα 56 κλινών, διαθέτει υπόλοιπο δόμησης, ενώ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Έδεσσα καθώς και από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, τη λίμνη Άγρα και τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου. Η εγγύτητά του με πλήθος τουριστικών αξιοθέατων το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό.

Το Ξενία Βυτίνας κατασκευάστηκε το 1961 και έχει ανεγερθεί σε δύο διακριτά κτίσματα που βλέπουν προς την παλαιά Εθνική Οδό. Βρίσκεται σε οικόπεδο 37,5 στρεμμάτων και έχει δυναμικότητα 40 κλινών. Το ένα κτίριο φιλοξενεί τα δωμάτια των επισκεπτών, ενώ το δεύτερο στεγάζει τους υπόλοιπους χώρους του ξενοδοχείου καθώς επίσης και τα δωμάτια του προσωπικού. Το Ξενία Βυτίνας χαρακτηρίστηκε μνημείο το 2008.

Το Ξενία Πλαταμώνα κατασκευάστηκε το 1961 σε ένα οικόπεδο 7,2 στρεμμάτων, βρίσκεται σε κομβικό σημείο στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας Θεσσαλονίκης και το 2008 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο.

Τέλος, το Ξενία Χίου κατακυρώθηκε πριν από ένα χρόνο μέσω διαγωνισμού έναντι ετήσιου μισθώματος 30.000 ευρώ. Το Ξενία Χίου κατασκευάστηκε το 1958 και έχει δυναμικότητα 52 κλινών. Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της πόλης της Χίου σε μικρή απόσταση από το λιμάνι.

https://www.businessdaily.gr

Τo Tourism News είναι μια δημοσιογραφική ενημερωτική ιστοσελίδα η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού με σκοπό να παράσχει ενημέρωση στους επαγγελματίες του χώρου τόσο για τον ίδιο το χώρο όσο και για παρεμφερείς ή εξαρτώμενους κλάδους όπως ο επισιτισμός, οι αερομεταφορές, η συνολική οικονομία της χώρας κλπ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

Πόσα ΞΟΔΕΥΕΙ ο ΕΟΤ για διαφήμιση σε Google, Twitter, CNN, Travel Channel κλπ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

To State Department προειδοποιεί .. «Αποφύγετε όλα τα μη απαραίτητα διεθνή ταξίδια στην Ελλάδα»

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

Ο αποκλεισμός της Ισπανίας από τη Βρετανία δίνει προβάδισμα σε ΕΛΛΑΔΑ, Τουρκία και Ιταλία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

Κάθετη πτώση 78% της κίνησης επιβατών στα αεροδρόμια

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

Απογοητευμένοι οι ξενοδόχοι για την ένταξη από το “παράθυρο” των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο «Τουρισμός για Όλους»

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6.8.2020

Πόρος: Τέλος τα πάρτι, κλείνουν μπαρ, λαϊκές αγορές, απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6.8.2020

Mια παγκόσμια ωρολογιακή βόμβα, ο τουρισμός

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6.8.2020

Εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής για να «σωθεί» ο τουρισμός τον Αύγουστο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 5.8.2020

85% κάτω τα έσοδα τον Ιούλιο - Βούλιαξε ο τουρισμός

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 5.8.2020

Με τεχνογνωσία... Ιμπιζα τα πριβέ πάρτι κορονοϊού στη ΜΥΚΟΝΟ!!