ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ      Τάσεις      Εναλλακτικός Τουρισμός      ΕΙΔΗΣΕΙΣ      ΔΙΕΘΝΗ     

Είναι το “Slow Travel” ο τουρισμός του μέλλοντος;

«Ναι, με μια έννοια είναι ο τουρισμός του μέλλοντος, αλλά ο μαζικός τουρισμός θα επιστρέψει. Οι συνωστισμένοι χώροι θα επιστρέψουν όπως και οι πόλεις υπό πολιορκία. Το να πιστεύεις ότι όλα έχουν αλλάξει για πάντα είναι ουτοπικό"

Δημοσιεύθηκε στις

Photo:

Η Ιταλία - η οποία κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη για τις υπηρεσίες τουριστικής φιλοξενίας - καλωσορίζει εκατομμύρια ξένους επισκέπτες και δισεκατομμύρια ευρώ εισόδημα κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το ISTAT, το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, οι προβλέψεις που έγιναν πριν από την άφιξη του Covid-19 προέβλεπαν 81 εκατομμύρια αφίξεις και 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ δαπάνες μόνο τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο.

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στη μέση του lockdown, τα feeds στο Facebook και οι τηλεοπτικές αναφορές έδειξαν απίστευτες εικόνες από άδειες πόλεις και ήσυχους δρόμους που συνήθως είναι γεμάτοι τουρίστες. Η Ρώμη, η Βενετία, η Φλωρεντία και πολλοί άλλοι έχουν μια ακόμη πιο έντονη γοητεία σε αυτό το κενό. είναι τα εμβλήματα της «μεγάλης ομορφιάς» με την οποία συχνά αναγνωρίζεται η Ιταλία. Αλλά αυτές οι φανταστικές εικόνες ήρθαν με βαρύ τίμημα.

Τώρα που έχουν ανασταλεί η πλειονότητα των περιορισμών που σχετίζονται με το Covid, μένει να δούμε πώς θα συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, πότε θα αισθάνονται ασφαλείς, εάν θα αισθάνονται σε θέση να ξοδέψουν μερικά από τα χρήματά τους σε «περιττά» πράγματα, εάν Θα κάνουν τις ίδιες επιλογές όπως στο παρελθόν, συρρέοντας σε παραλίες και πόλεις, ή αν θα επιλέξουν κάτι διαφορετικό.

Ένας από τους πολλούς κλάδους της φιλοσοφίας Slow που προωθεί η Slow Food ονομάζεται Slow Travel και τα τελευταία χρόνια προωθεί μια εναλλακτική ιδέα του ταξιδιού. Ένα νέο και διαφορετικό μοντέλο, που διαμορφώνεται μέσω επαφής και ανταλλαγής με αγρότες, τυροκόμους, κτηνοτρόφους, αρτοποιούς, οινοποιούς και τεχνίτες τροφίμων. Μαζί με τους μάγειρες που προετοιμάζουν τα προϊόντα τους, αυτοί οι άνθρωποι είναι οι αφηγητές και οι οδηγοί των τοπικών πολιτισμών και παραδόσεών τους.

Υπάρχουν ήδη τρία καθορισμένα δρομολόγια: ένα στην Καρινθία της Αυστρίας, ένα στις κοιλάδες του Tanaro και ένα άλλο στα βουνά της Biella, τα δύο τελευταία στο Piedmont. Αλλά πέρα ​​από αυτά τα δρομολόγια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο δίκτυο Slow Food που εργάζονται για την προώθηση ενός διαφορετικού, πιο βιώσιμου στυλ τουρισμού, μακριά από το συναρπαστικό πλήθος.

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Είμαι στο τηλέφωνο με τον Pierangelo Caponi. Είναι από το Pontremoli, στα υψίπεδα μεταξύ Τοσκάνης, Λιγουρίας και Εμίλια-Ρομάνια. Αφιερώνει χρόνια εργασίας και έρευνας στο θέμα του υπεύθυνου τουρισμού, τόσο μέσω του σωματείου Farfalle in cammino όσο και ως μέρος του συνεταιρισμού Sigeric. Επίσης, επωφελήθηκε από την ενέργεια και τον ενθουσιασμό των Slow Food Lunigiana και Apuana convivium και άλλων κοινοτήτων Slow Food στην τοπική περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στη Lunigiana.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους στον κλάδο, δεν χρειάστηκε να επανατοποθετηθούν, επειδή η δουλειά τους ήταν ήδη σύμφωνη με τη μελλοντική ιδέα του τουρισμού, την οποία έχουν επιβάλει όλοι αυτοί οι χρόνοι εμεπιρίας. «Ναι, με μια έννοια είναι ο τουρισμός του μέλλοντος, αλλά ο μαζικός τουρισμός θα επιστρέψει. Οι συνωστισμένοι χώροι θα επιστρέψουν όπως και οι πόλεις υπό πολιορκία. Το να πιστεύεις ότι όλα έχουν αλλάξει για πάντα είναι ουτοπικό. "

Παρόλο που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ορισμένοι προορισμοί γίνονται ξαφνικά σημεία ενδιαφέροντος για τον μαζικό τουρισμό, είναι αλήθεια ότι πολλοί από εμάς - σίγουρα περισσότερο από ποτέ - έχουν νέες περιέργειες και προτεραιότητες, που μπορεί να μας ωθήσουν προς ένα διαφορετικό μονοπάτι. «Το ενδιαφέρον μας για εμάς είναι ευρύ και ποικίλο "

ΕΔΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Μια τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει πολλούς τουριστικούς προορισμούς. «Το Cinque Terre είναι μέρος αυτής της περιοχής, αλλά η πρόθεσή μας, από την αρχή, ήταν να διερευνήσουμε μια ιδέα υπεύθυνου τουρισμού. Για παράδειγμα, οι εμπειρίες ποδηλατικού τουρισμού και οι γαστρονομικές διαδρομές μας 'έδωσαν την ευκαιρία ώστε οι επισκέπτες να κάνουν άμεση επαφή με τους παραγωγούς. »

Πράγματι, επειδή οι παραδόσεις και τα τυπικά προϊόντα οποιασδήποτε περιοχής αποτελούν ουσιαστικό μέρος της βιωσιμότητάς της. «Στην περιοχή μας υπάρχουν προϊόντα - ΠΟΠ, IGP, IGT - και υπέροχοι παραγωγοί. Έχουμε ακόμη και μερικά Slow Food Presidia, όπως το Zeri Lamb, που μεγαλώνουν στο μητρικό γάλα και στο βοσκότοπο, το οποίο παράγει ένα υπέροχα αρωματικό κρέας. Ή το Artisanal Pontremoli Testarolo, ένα είδος άζυμου ψωμιού φτιαγμένο με μια μέθοδο μαγειρέματος που είναι μοναδική στην Ιταλία και πολλά άλλα. Τα γαστρονομικά προϊόντα είναι από τις πιο αυθεντικές εκφράσεις μιας περιοχής. επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν άμεση επαφή με αυτό. Αυτή η ιδέα της καθιέρωσης μιας πραγματικής σχέσης με τη φύση ενός τόπου μπορεί να είναι το κλειδί για την κατανόηση του τουρισμού του μέλλοντος. "

Μπορεί να μην είναι για όλους, φυσικά, και θα υπάρχουν εκείνοι που δεν παρατηρούν την ύπαρξη αυτού του κόσμου, αλλά για τους τυχερούς - ή ίσως είναι πιο δίκαιο να πούμε τους περίεργους - υπάρχουν ανταμοιβές περιπέτειες στον ορίζοντα .

https://www.slowfood.com

Τo Tourism News είναι μια δημοσιογραφική ενημερωτική ιστοσελίδα η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού με σκοπό να παράσχει ενημέρωση στους επαγγελματίες του χώρου τόσο για τον ίδιο το χώρο όσο και για παρεμφερείς ή εξαρτώμενους κλάδους όπως ο επισιτισμός, οι αερομεταφορές, η συνολική οικονομία της χώρας κλπ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 10.7.2020

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες που έλαβαν οικονομική βοήθεια λόγω κορονοϊού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 10.7.2020

Πώς άνοιξε ξανά η Ισπανία για τον τουρισμό (BBC VIDEO)

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 10.7.2020

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας διχάζει τους Ισπανούς - “Άσχημα νέα για τον τουρισμό”

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 10.7.2020

Ξενοδοχεία στην Τουρκία γεμάτα χιλιάδες τουρίστες από την Ουκρανία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 10.7.2020

Η πανδημία αλλάζει τα σχέδια διακοπών στις πέντε μεγαλύτερες αγορές για τον ελληνικό Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 9.7.2020

Νέα ήθη .. Πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους τουρίστες βγαίνουν χωρίς μάσκα σε Ίμπιζα και Μαγιόρκα!!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 9.7.2020

Η αγωνία για την έκβαση της σεζόν ανεβαίνει και στην Κρήτη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 9.7.2020

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση στη Ρόδο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 9.7.2020

Κέρκυρα: Οι ελπίδες για περιορισμό των απωλειών στους Άγγλους!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 9.7.2020

“Το καλοκαίρι της απογοήτευσης” γράφει (και) για την Ελλάδα η Handelsblatt