ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ      Τάσεις      ΕΙΔΗΣΕΙΣ      ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ      ΓΕΝΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑ      ΞΕΕ     

“ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ οι μεγάλες απώλειες για τον τουρισμό”

Με την τουριστική κίνηση υποτονική και τις κρατήσεις σε χαμηλά επίπεδα, η προσοχή της τουριστικής αγοράς στρέφεται στις πληρότητες μέσα στον Αύγουστο. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξ. Βασιλικός, κάνει λόγο για ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ απώλειες.

Δημοσιεύθηκε στις

Photo:

Μπαίνοντας στον Αύγουστο, ποια είναι η εικόνα στις κρατήσεις και στις πληρότητες στα ξενοδοχεία;

Το ΞΕΕ, μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), παρακολουθεί πλέον σε εβδομαδιαία βάση τους βασικούς δείκτες επιδόσεων, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 ξενοδοχείων. Από τα δεδομένα λοιπόν στις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου φαίνεται πως ο μέσος όρος πληρότητας στα ξενοδοχεία δεν ξεπερνάει το 22%.

Η τάση που διαφαίνεται είναι αυτό το ποσοστό να κινηθεί λίγο καλύτερα τον Αύγουστο. Στις περισσότερες περιοχές το ποσοστό κρατήσεις/ακυρώσεις είναι θετικό.

Θεωρείτε πως θα επιτευχθεί τελικά ο στόχος των πέντε δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς;

Ο τουρισμός βρέθηκε σε αχαρτογράφητα νερά και είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε οποιεσδήποτε εκτιμήσεις ή προβλέψεις. Το τοπίο είναι δυναμικό και διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι μεγάλες απώλειες είναι δεδομένες και μη αναστρέψιμες. Δεν έχει κανένα νόημα να ωραιοποιούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό το ΞΕΕ, από την αρχή αυτής της μεγάλης περιπέτειας, έχει τονίσει πως τα μεγάλα και κρίσιμα ζητούμενα για τον κλάδο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, η επιμήκυνση αποπληρωμής χρεών και οφειλών και η στήριξη της απασχόλησης. Στον βαθμό που γίνονται γρήγορα και αποφασιστικά βήματα σε αυτές τις κατευθύνσεις τότε μπορούμε να κοιτάξουμε το αύριο με περισσότερη αισιοδοξία.

Από την τελευταία έρευνα του ΙΤΕΠ φάνηκε πως οκτώ στα δέκα ξενοδοχεία θα έχουν ανοίξει τελικά τον Αύγουστο. Ποιες είναι οι προσδοκίες για τον τζίρο και την απασχόληση το διάστημα που ακολουθεί;

Το ΞΕΕ ήδη από τον Μάρτιο είχε επισημάνει με βάση τα στοιχεία του ΙΤΕΠ τις μεγάλες προσκλήσεις για τον κλάδο. Τον Μάρτιο, το 91% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούσε πως θα έχει απώλεια τζίρου στο 51%, ενώ το 83% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας υπολόγιζε ποσοστιαία απώλεια τζίρου κατά 36%.

Σε εκείνη τη φάση θεωρήθηκαν απαισιόδοξες προβλέψεις, αλλά αποδείχθηκαν μάλλον συγκρατημένες.

Στον τέταρτο πλέον κύκλο της έρευνας που ολοκληρώθηκε τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, το 96,9% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας βλέπει πτώση του τζίρου κατά 65,5%, ενώ για το 98% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας η αντίστοιχη πτώση προβλέπεται στο 73%. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση αποτυπώνεται η εκτίμηση για κάμψη κατά 35%.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες των μονάδων αγγίζουν το 1,6 δισ. Πιστεύετε πως θα καλυφθούν;

Ελπίζουμε πως θα καλυφθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας. Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής λειτούργησε ικανοποιητικά ως προς την απλότητα και την ταχύτητα της διαδικασίας.

Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με τις υπόλοιπες δράσεις που έχουν σχεδιαστεί, καθώς, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία μας έρευνα, έχουν υποβληθεί αιτήσεις σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 1,576 δισ. ευρώ, με τις εγκρίσεις να ανέρχονται στα 743 εκατ. ευρώ, αλλά οι εκταμιεύσεις να φτάνουν μόλις στα 77 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει ένταση της προσπάθειας ώστε οι προβλεπόμενοι πόροι να φτάσουν στην αγορά, να φτάσουν στα ξενοδοχεία. Επίσης, μια σειρά εμπροσθοβαρών μέτρων άνευ δημοσιονομικού κόστους, που θα αφορά καταβολή προς το δημόσιο, κρίνεται απαραίτητη και έχουν προταθεί στα αρμόδια υπουργεία.

Σας ανησυχούν τα εισαγόμενα κρούσματα;

Όχι, δεν με ανησυχούν τα εισαγόμενα κρούσματα, με ανησυχεί η κόπωση που διαφαίνεται με τη χαλάρωση του αισθήματος της προσωπικής ευθύνης για την προστασία από τον κορονοϊό.

Είτε εγχώρια, είτε εισαγόμενα είναι τα κρούσματα δεν υπάρχει διαφορά. Αν τα μέτρα ατομικής προστασίας και οι αποστάσεις τηρούνται, τότε μπορούμε να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον δρόμο της αποτελεσματικής υγειονομικής διαχείρισης και να διατηρούμε ακέραιο το κεφάλαιο αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας που κέρδισε η χώρα μας.

https://www.capital.gr

Τo Tourism News είναι μια δημοσιογραφική ενημερωτική ιστοσελίδα η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού με σκοπό να παράσχει ενημέρωση στους επαγγελματίες του χώρου τόσο για τον ίδιο το χώρο όσο και για παρεμφερείς ή εξαρτώμενους κλάδους όπως ο επισιτισμός, οι αερομεταφορές, η συνολική οικονομία της χώρας κλπ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

Πόσα ΞΟΔΕΥΕΙ ο ΕΟΤ για διαφήμιση σε Google, Twitter, CNN, Travel Channel κλπ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

To State Department προειδοποιεί .. «Αποφύγετε όλα τα μη απαραίτητα διεθνή ταξίδια στην Ελλάδα»

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

Ο αποκλεισμός της Ισπανίας από τη Βρετανία δίνει προβάδισμα σε ΕΛΛΑΔΑ, Τουρκία και Ιταλία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

Κάθετη πτώση 78% της κίνησης επιβατών στα αεροδρόμια

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

Απογοητευμένοι οι ξενοδόχοι για την ένταξη από το “παράθυρο” των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο «Τουρισμός για Όλους»

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6.8.2020

Πόρος: Τέλος τα πάρτι, κλείνουν μπαρ, λαϊκές αγορές, απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6.8.2020

Mια παγκόσμια ωρολογιακή βόμβα, ο τουρισμός

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6.8.2020

Εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής για να «σωθεί» ο τουρισμός τον Αύγουστο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 5.8.2020

85% κάτω τα έσοδα τον Ιούλιο - Βούλιαξε ο τουρισμός

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 5.8.2020

Με τεχνογνωσία... Ιμπιζα τα πριβέ πάρτι κορονοϊού στη ΜΥΚΟΝΟ!!