ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ      Τάσεις      ΕΙΔΗΣΕΙΣ      ΔΙΕΘΝΗ     

Ο κορωνοϊός επιστρέφει και στραγγαλίζει τον τουρισμό σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο

Αν και η Ισπανία είναι στο επίκεντρο των ανησυχιών για τα κρούσματα, το θέμα πλήττει σοβαρά Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιταλία όπου ο τουρισμός αντιστοιχεί σε υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ – Τι λένε τουριστικοί παράγοντες για την περίπτωση της Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε στις

Photo:
Ο Αύγουστος απέχει μόνο μια ανάσα και οι tour operators ελπίζουν σε μια άνοδο της τελευταίας στιγμής στις κρατήσεις, ωστόσο τις ελπίδες αυτές, όσο και τα σχέδια των ταξιδιωτών, ανατρέπει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του πλανήτη, καθώς και η αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η επιβολή κανόνων καραντίνας για τους ταξιδιώτες, που ενισχύουν ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα.

Την κατάσταση περιγράφει στο Bloomberg η Ναντίν Σνάιντερ, η οποία προσπαθεί από τον περασμένο Απρίλιο να κάνει ένα ταξίδι από την πατρίδα της, τη Γερμανία, στην ηλιόλουστη Ισπανία. Τα σχέδιά της όμως ανατράπηκαν όχι μια αλλά δύο φορές, λόγω της πανδημίας.

Αρχικά αναγκάστηκε να ακυρώσει το ετήσιο καλοκαιρινό της ταξίδι στην Ίμπιζα τον Απρίλιο και την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να εγκαταλείψει την προσπάθεια να πάει στην Κόστα Μπράβα της Καταλονίας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Η εναλλακτική για την ίδια και την οικογένειά της; Η ανεμοδαρμένη ακτή της Βόρειας Θάλασσας στην Ολλανδία, μια προοπτική που, όπως λέει, τη θλίβει, καθώς ονειρευόταν ένα ταξίδι στον ηλιόλουστο Νότο.

Αν και η Ισπανία είναι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο των ανησυχιών για τα κρούσματα (υπενθυμίζεται και η απόφαση της Βρετανίας να βάζει σε καραντίνα όσους έρχονται από εκεί), το θέμα πλήττει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εν γένει. Αντί να φέρει ανάκαμψη στον τουρισμό η καλοκαιρινή περίοδος, πολλοί τουρίστες του πλουσιότερου Βορρά αποφασίζουν να παραμείνουν στα σπίτια τους φέτος. Κι αυτό σίγουρα δεν είναι καλό για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία όπου ο τουρισμός αντιστοιχεί σε μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ τους.

Ακόμα χειρότερα, την Τετάρτη η ΕΕ υπαναχώρησε από το σχέδιο να επιτρέπεται η είσοδος σε περισσότερους ξένους τουρίστες.

Με μια μη δεσμευτική σύσταση στις εθνικές κυβερνήσεις, η ΕΕ ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα εξωτερικά σύνορα σε τουρίστες από τις περισσότερες τρίτες χώρες, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, για τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες.

Το καλοκαίρι οι αεροπορικές και τα ξενοδοχεία έχουν τα μεγαλύτερα έσοδα καθώς εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάνε από τη μια χώρα στην άλλη και το πώς θα κυλήσει η σεζόν δείχνει τελικά και πόσοι θ ααντέξουν ή θα χρεοκοπήσουν κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η κατάσταση δοκιμάζει και τις σχέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων. Λονδίνο και Μαδρίτη ΄ηρθαν σε ρήξη όταν η Βρετανία είπε στους πολίτες της να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Ισπανία, επιβάλλοντας ταυτόχρονα 14ήμερη καραντίνα σε όσους έρχονται από την Ισπανία.

Και η Γερμανία προειδοποίησε τους τουρίστες να μην πηγαίνουν στην Καταλονία, τη Ναβάρα και την Αραγκόν, λόγω κρουσμάτων και τοπικών lockdowns.

«Ολα αυτά δείχνουν ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες ώρες για τη βιομηχανία και την παγκόσμια οικονομία», σχολίασε ο Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, γενικός δ/ντής της ΙΑΤΑ. Υπάρχει «μικρή πιθανότητα για μια ανάκαμψη στα διεθνή αεροπορικά ταξίδια, εκτός εάν οι κυβερνήσεις κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά για να βρουν εναλλακτικές λύσεις για το κλείσιμο των συνόρων, την καταστροφή της εμπιστοσύνης, το άνοιγμα και το κλείσιμο των οικονομιών και την καραντίνα που σκοτώνει τη ζήτηση».

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η ημερήσια αύξηση των νέων κρουσμάτων είναι πολύ κάτω από την κορύφωση στα τέλη Μαρτίου.

Η Ισπανία ωστόσο ανακοίνωσε πάνω από 900 νέα κρούσματα σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις.

Ακόμα όμως και πριν τη νέα έξαρση, η τουριστική ζήτηση φαινόταν ότι θα κάνει βουτιά πάνω από 50% φέτος και δεν αναμένεται να φτάσει στα προ – κορωνοϊού επίπεδα πριν το 2023.

Το 2020 μπορεί να χαθούν έως και 30 εκατ. θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού (ETC).

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ETC αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν μια «εναρμονισμένη προσέγγιση» για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς «εάν θέλουν να σώσουν τον ταξιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη». Δυστυχώς, όμως, όπως λέει, «βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο. Οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς με αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη να διαλύεται».

Πάντως, όπως λέει η Τζοάνα Στραντ, εκπρόσωπος της Airlines UK για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου , δεν υπάρχουν μόνο κακά νέα για τους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Όπως λέει, ο αριθμός των επιβατών που φτάνουν στα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Ρόδου αυξάνεται.

Οι ελληνικές αρχές έγιναν αποδέκτες επαίνων για τη διαχείριση της κρίσης. Η Ελλάδα έχει καταγράψει 4.336 περιπτώσεις, σύμφωνα με το Johns Hopkins University. Την ίδια ώρα, στην Ισπανία τα κρούσματα ξεπερνούν τις 280.000 και στην Ιταλία τις 250.000.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τον φόβο που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι στη Γερμανία, τη Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο για τον ιό ή τις πιθανές καραντίνες», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ANT1. «Δεν υπάρχει πιθανότητα φέτος να είναι εύκολα για τον τουρισμό, αλλά αυτό ισχύει για όλους».

Πηγή: newmoney.gr

Τo Tourism News είναι μια δημοσιογραφική ενημερωτική ιστοσελίδα η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού με σκοπό να παράσχει ενημέρωση στους επαγγελματίες του χώρου τόσο για τον ίδιο το χώρο όσο και για παρεμφερείς ή εξαρτώμενους κλάδους όπως ο επισιτισμός, οι αερομεταφορές, η συνολική οικονομία της χώρας κλπ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

Πόσα ΞΟΔΕΥΕΙ ο ΕΟΤ για διαφήμιση σε Google, Twitter, CNN, Travel Channel κλπ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

To State Department προειδοποιεί .. «Αποφύγετε όλα τα μη απαραίτητα διεθνή ταξίδια στην Ελλάδα»

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

Ο αποκλεισμός της Ισπανίας από τη Βρετανία δίνει προβάδισμα σε ΕΛΛΑΔΑ, Τουρκία και Ιταλία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

Κάθετη πτώση 78% της κίνησης επιβατών στα αεροδρόμια

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 7.8.2020

Απογοητευμένοι οι ξενοδόχοι για την ένταξη από το “παράθυρο” των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο «Τουρισμός για Όλους»

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6.8.2020

Πόρος: Τέλος τα πάρτι, κλείνουν μπαρ, λαϊκές αγορές, απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6.8.2020

Mια παγκόσμια ωρολογιακή βόμβα, ο τουρισμός

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 6.8.2020

Εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής για να «σωθεί» ο τουρισμός τον Αύγουστο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 5.8.2020

85% κάτω τα έσοδα τον Ιούλιο - Βούλιαξε ο τουρισμός

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 5.8.2020

Με τεχνογνωσία... Ιμπιζα τα πριβέ πάρτι κορονοϊού στη ΜΥΚΟΝΟ!!