ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ      ΕΙΔΗΣΕΙΣ      ΔΙΕΘΝΗ      ΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΕΙΣ     

“Όχι άλλη καραντίνα” λέει ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ

"Η καραντίνα είναι μια λύση μονής όψης που προστατεύει την υγεία αλλά αποτυγχάνει απολύτως στην οικονομία".

Δημοσιεύθηκε στις

Photo:

Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τα μέτρα καραντίνας κατά το άνοιγμα των οικονομιών τους. Η IATA προωθεί μια προσέγγιση μέτρων για τη μείωση του κινδύνου των χωρών να εισάγουν COVID-19 μέσω αεροπορικών ταξιδιών και να μετριάσει την πιθανότητα μετάδοσης σε περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν.

«Η επιβολή μέτρων καραντίνας στους ταξιδιώτες κρατά τις χώρες σε απομόνωση και τον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού σε lockdown. Ευτυχώς, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις πολιτικής που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εισαγωγής μολύνσεων COVID-19, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν την επανάληψη των ταξιδιών και του τουρισμού που είναι ζωτικής σημασίας για να ξεκινήσουν οι εθνικές οικονομίες. Προτείνουμε ένα πλαίσιο με επίπεδα προστασίας για να αποτρέψουμε τα άρρωστα άτομα να ταξιδεύουν και να μετριάσουν τον κίνδυνο μετάδοσης σε περίπτωση που ένας ταξιδιώτης ανακαλύψει ότι έχei μολυνθεί μετά την άφιξή του », δήλωσε ο Alexandre de Juniac, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA.

Η IATA ενθαρρύνει την εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας σε δύο τομείς:

Μείωση του κινδύνου εισαγόμενων περιπτώσεων μέσω ταξιδιωτών

 • Αποθάρρυνση συμπτωματικών επιβατών από το ταξίδι: Είναι σημαντικό οι επιβάτες να μην ταξιδεύουν όταν αρρωσταίνουν. Για να ενθαρρύνουν τους επιβάτες να «κάνουν το σωστό» και να μείνουν στο σπίτι εάν είναι αδιάθετοι ή δυνητικά εκτεθειμένοι, οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν στους ταξιδιώτες ευελιξία στην προσαρμογή των κρατήσεων τους.
   
 • Μέτρα ελαχιστοποίησης του κινδύνου για τη δημόσια υγεία: Η IATA υποστηρίζει τον έλεγχο της υγείας από τις κυβερνήσεις με τη μορφή δηλώσεων υγείας. Προκειμένου να αποφευχθούν ζητήματα απορρήτου και να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης με έντυπα έγγραφα, συνιστώνται τυποποιημένες ηλεκτρονικές δηλώσεις χωρίς επαφή μέσω κυβερνητικών διαδικτυακών πυλών ή κρατικών εφαρμογών για κινητά.

  Ο έλεγχος της υγείας με τη χρήση μέτρων όπως οι μη παρεμβατικοί έλεγχοι θερμοκρασίας μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Αν και οι έλεγχοι θερμοκρασίας δεν είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος διαλογής για τα συμπτώματα COVID-19, μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτρεπτικά για το ταξίδι. Οι έλεγχοι θερμοκρασίας μπορούν επίσης να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επιβατών: σε μια πρόσφατη έρευνα της IATA για τους ταξιδιώτες, το 80% ανέφερε ότι οι έλεγχοι θερμοκρασίας τους κάνουν να αισθάνονται ασφαλέστεροι όταν ταξιδεύουν.
   
 • Δοκιμή COVID-19 για ταξιδιώτες από χώρες που θεωρούνται «υψηλότερου κινδύνου»: Όταν δέχεστε ταξιδιώτες από χώρες όπου το ποσοστό νέων μολύνσεων είναι σημαντικά υψηλότερο, η αρχή άφιξης θα μπορούσε να εξετάσει το τεστ για τον  COVID-19. Συνιστάται η διεξαγωγή δοκιμών πριν από την άφιξη στο αεροδρόμιο αναχώρησης (ώστε να μην προστεθεί η συμφόρηση του αεροδρομίου και να αποφευχθεί η πιθανότητα μετάδοσης στη διαδικασία ταξιδιού) με τεκμηρίωση που να αποδεικνύει αρνητικό αποτέλεσμα.

  Οι δοκιμές θα πρέπει να είναι ευρέως διαθέσιμες και πολύ ακριβείς, με τα αποτελέσματα να παραδίδονται γρήγορα. Τα δεδομένα δοκιμών θα πρέπει να επικυρώνονται ανεξάρτητα, ώστε να αναγνωρίζονται αμοιβαία από τις κυβερνήσεις και να διαβιβάζονται με ασφάλεια στις αρμόδιες αρχές. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται για ενεργό ιό και όχι για αντισώματα ή αντιγόνα.


Αντιμετώπιση του κινδύνου σε περιπτώσεις όπου ένα μολυσμένο άτομο ταξιδεύει

 • Μείωση του κινδύνου μετάδοσης κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού: Η IATA ενθαρρύνει την καθολική εφαρμογή των οδηγιών απογείωσης που δημοσιεύονται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Η απογείωση είναι μια προσωρινή και πολυεπίπεδη προσέγγιση για τον μετριασμό των κινδύνων μετάδοσης του COVID-19 κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών. Οι οδηγίες απογείωσης ευθυγραμμίζονται στενά με τις συστάσεις του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης EASA και της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA). Σε αυτά περιλαμβάνονται η μάσκα κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής διαδικασίας, η αποχέτευση, οι δηλώσεις υγείας και η κοινωνική απόσταση όπου είναι δυνατόν.
   
 • Ανίχνευση επαφών: Αυτό είναι το εφεδρικό μέτρο, εάν κάποιος εντοπιστεί ως μολυσμένος μετά την άφιξη. Η ταχεία αναγνώριση και απομόνωση των επαφών περιέχει τον κίνδυνο χωρίς μεγάλη οικονομική ή κοινωνική αναστάτωση. Η νέα τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας έχει τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσει μέρος της διαδικασίας ανίχνευσης επαφών, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα απορρήτου.
   
 • Μείωση του κινδύνου μετάδοσης στον προορισμό: Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού στην επικράτειά τους που θα μετριάσει επίσης τον κίνδυνο από τους ταξιδιώτες. Επιπλέον, τα πρωτόκολλα ασφαλούς ταξιδιού του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) παρέχουν μια ρεαλιστική προσέγγιση για τον τομέα της φιλοξενίας για να επιτρέψει τον ασφαλή τουρισμό και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών. Οι τομείς της βιομηχανίας που καλύπτονται από τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν τη φιλοξενία, τα αξιοθέατα, το λιανικό εμπόριο, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τους προγραμματιστές συσκέψεων.

«Η ασφαλής επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό περιλαμβάνει ταξίδια και τουρισμό. Τα μέτρα καραντίνας μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας των ανθρώπων, αλλά θα διατηρήσουν επίσης πολλούς άνεργους.

Η εναλλακτική λύση είναι η μείωση των κινδύνων μέσω μιας σειράς μέτρων. Οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν ήδη ευελιξία, οπότε δεν υπάρχει κίνητρο για άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι δηλώσεις υγείας, ο έλεγχος και οι δοκιμές από τις κυβερνήσεις θα προσθέσουν επιπλέον επίπεδα προστασίας. Και εάν κάποιος ταξιδεύει ενώ έχει μολυνθεί, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης με πρωτόκολλα για να αποτρέψουμε την εξάπλωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή όταν φτάσει στον προορισμό. Και η αποτελεσματική ανίχνευση επαφών μπορεί να απομονώσει εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χωρίς σημαντικές διακοπές », δήλωσε ο de Juniac.

Υπάρχουν ορισμένα εμπόδια για την εφαρμογή της πλήρους σειράς μέτρων. «Η μετάδοση δεδομένων, που απαιτείται για δηλώσεις υγείας, δοκιμές και ανίχνευση, εγείρει ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο. Θα απαιτηθούν αμοιβαία αναγνωρισμένα πρότυπα για δοκιμές. Οι κυβερνήσεις έχουν κοινό συμφέρον να βρουν λύσεις. Η ταχεία συμφωνία των κυβερνήσεων για τις κατευθυντήριες γραμμές απογείωσης της ICAO καταδεικνύει ότι η πρόοδος σε περίπλοκα ζητήματα είναι δυνατή όταν υπάρχει η πολιτική βούληση να το πράξει », δήλωσε ο de Juniac.

Υπάρχει κάθε οικονομικό κίνητρο για να λειτουργήσει μια πολυεπίπεδη προσέγγιση. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού εκτιμά ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός αντιπροσωπεύουν το 10,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως (άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες οικονομικές επιπτώσεις).

Τα υποχρεωτικά μέτρα καραντίνας εμποδίζουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν. Πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης αποκάλυψε ότι το 83% των ταξιδιωτών δεν θα σκεφτόταν καν να ταξιδέψει εάν επιβαλλόταν μέτρα καραντίνας στους ταξιδιώτες στον προορισμό τους. Και η ανάλυση των τάσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου lockdown δείχνει ότι οι χώρες που επιβάλλουν καραντίνα είδαν τις αφίξεις να μειώνονται κατά περισσότερο από 90% - ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με τις χώρες που απαγόρευαν τις ξένες αφίξεις.

«Μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την ασφάλεια έχει κάνει την πτήση τον ασφαλέστερο τρόπο ταξιδιού, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στο σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικά. Αυτό πρέπει να είναι ένα εμπνευσμένο πλαίσιο για να καθοδηγήσει τις κυβερνήσεις στην προστασία των πολιτών τους από τους φοβερούς κινδύνους τόσο του ιού όσο και της ανεργίας. Η καραντίνα είναι μια λύση μονής όψης που προστατεύει τη μία και αποτυγχάνει απολύτως στην άλλη. Χρειαζόμαστε ηγετική διακυβέρνηση για να παρέχουμε μια ισορροπημένη προστασία », δήλωσε ο de Juniac.

https://www.iata.org/

Τo Tourism News είναι μια δημοσιογραφική ενημερωτική ιστοσελίδα η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού με σκοπό να παράσχει ενημέρωση στους επαγγελματίες του χώρου τόσο για τον ίδιο το χώρο όσο και για παρεμφερείς ή εξαρτώμενους κλάδους όπως ο επισιτισμός, οι αερομεταφορές, η συνολική οικονομία της χώρας κλπ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 10.7.2020

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες που έλαβαν οικονομική βοήθεια λόγω κορονοϊού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 10.7.2020

Πώς άνοιξε ξανά η Ισπανία για τον τουρισμό (BBC VIDEO)

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 10.7.2020

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας διχάζει τους Ισπανούς - “Άσχημα νέα για τον τουρισμό”

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 10.7.2020

Ξενοδοχεία στην Τουρκία γεμάτα χιλιάδες τουρίστες από την Ουκρανία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 10.7.2020

Η πανδημία αλλάζει τα σχέδια διακοπών στις πέντε μεγαλύτερες αγορές για τον ελληνικό Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 9.7.2020

Νέα ήθη .. Πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους τουρίστες βγαίνουν χωρίς μάσκα σε Ίμπιζα και Μαγιόρκα!!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 9.7.2020

Η αγωνία για την έκβαση της σεζόν ανεβαίνει και στην Κρήτη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 9.7.2020

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση στη Ρόδο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 9.7.2020

Κέρκυρα: Οι ελπίδες για περιορισμό των απωλειών στους Άγγλους!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 9.7.2020

“Το καλοκαίρι της απογοήτευσης” γράφει (και) για την Ελλάδα η Handelsblatt