ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ      Τάσεις      ΕΙΔΗΣΕΙΣ      ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ      ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ     

Στο 15% οι πληρότητες στα Ενοικιαζόμενα Καταλύματα στην Χαλκιδική

Έσβησε η προσδοκία για πληρότητες 20%-22% στα Ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής, για το υπόλοιπο Ιουλίου και τον Αύγουστο, καθώς με τις ακυρώσεις να πέφτουν βροχή, όλα δείχνουν ότι οι πληρότητες θα πέσουν ως και κάτω από το 15%

Δημοσιεύθηκε στις

Photo:

Έσβησε η προσδοκία για πληρότητες 20%-22% στα Ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής, για το υπόλοιπο Ιουλίου και τον Αύγουστο, καθώς με τις ακυρώσεις να πέφτουν βροχή, όλα δείχνουν ότι οι πληρότητες θα πέσουν ως και κάτω από το 15%.

Όπως είπε στο GRTimes.gr o κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής «Αριστοτέλης», η φετινή σεζόν άρχισε πολύ δύσκολα και εξελίσσεται σε ακόμη δυσκολότερη, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στα Βαλκάνια, της απαίτησης για τεστ μοριακού ελέγχου από τους αλλοδαπούς πριν περάσουν στη χώρα μας, αλλά και των άστοχων χειρισμών που έχουν γίνει σε ότι αφορά τους Σέρβους, μία πολύ σημαντική αγορά για την τουριστική Χαλκιδική.

«Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας έπρεπε αναμφίβολα να ληφθούν και δεν ωφελεί να εκφράζουμε δυσαρέσκεια. Προσωπικά θεωρώ ότι η κατάσταση θα ήταν ομαλότερη, πιο διαχειρίσιμη, εαν εξ’ αρχής είχε απαιτηθεί από τους τουρίστες να έχουν κάνει πρόσφατα μοριακό τεστ. Θα είχαμε μικρότερο αριθμό εισερχόμενων τουριστών αλλά τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Τώρα υπάρχουν δυσαρέσκειες, κυκλοφορούν φήμες για δήθεν μεροληπτική μεταχείριση π.χ. των Ρουμάνων τουριστών, κάτι που δεν ισχύει επ’ ουδενί, ενώ έχει χαθεί για φέτος η σερβική αγορά, μία αγορά πολύ σημαντική για τη Χαλκιδική», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο πρόεδρος του «Αριστοτέλη» αναγνώρισε ότι εν μέρει το «μπέρδεμα» που προέκυψε οφείλεται στις αποφάσεις της Ε.Ε., αλλά αυτό δεν «δίνει παρηγοριά στον άρρωστο» και, εν προκειμένω, άρρωστος είναι ο τουρισμός της Χαλκιδικής.

Βιωτικό πρόβλημα για πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις

«Πολλά μέλη μας θα αντιμετωπίσουν οξύ οικονομικό πρόβλημα, αφού το 60% των μελών της Ομοσπονδίας έχει ως αποκλειστική πηγή εισοδήματος τον τουρισμό. Αν λάβουμε υπόψη ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν 2.300 άδειες για ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα, επιχειρήσεις μικρές, οικογενειακές, τότε προκύπτει ότι σε αυτές στηρίζονται έως και 8.000 άτομα για την επιβίωσή τους, ενώ σε χρονιές πολύ καλές για τον τουρισμό, σε μέλη της Ομοσπονδίας απασχολούνταν ως και 1.600 εποχικοί υπάλληλοι».

Ως την περασμένη Πέμπτη, να πούμε ως τις 10 Ιουλίου, οι πληρότητες ήταν στο 15%, στο 75% των Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων που είχαν ανοίξει, ενώ οι κρατήσεις έδειχναν ότι στο υπόλοιπο του Ιουλίου και τον Αύγουστο οι πληρότητες θα αυξάνονταν στο 20%-22%. Τώρα αυτή η θετική εξέλιξη αποκλείεται και όλα δείχνουν ότι και ο Αύγουστος θα μείνει ή και θα πέσει κάτω από το 15%.

Το πρόβλημα με τα τεστ για τον covid-19

«Το χειρότερο είναι ότι γίνονται πολλές ακυρώσεις επειδή οι Ρουμάνοι, για παράδειγμα, δεν βρίσκουν διαθέσιμες ημερομηνίες στα νοσοκομεία τους και τα ιατρικά τους κέντρα για να υποβληθούν στο τεστ, πριν τις 25 Ιουλίου. Εμείς προσφερθήκαμε να μοιραστούμε το κόστος του τεστ, που οπωσδήποτε είναι υπολογίσιμο ειδικά όταν πρόκειται για οικογένεια ( 80-120 ευρώ/άτομο), αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες.

«Ελπίζουμε τουλάχιστον να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας, για το pooled testing, το οποίο μπορεί με χαμηλό κόστος να εξυπηρετήσει στις περιπτώσεις οικογενειών, αφού είναι δυνατός ο μαζικός έλεγχος δειγμάτων αίματος. Αν επί παραδείγματι, ο έλεγχος στα πέντε μέλη μιας οικογένειας βγει αρνητικός, τότε σημαίνει ότι όλοι είναι αρνητικοί στον ιό. Αν το τεστ βγει θετικό, θα ελέγχεται το κάθε μέλος της ομάδας ή της οικογένειας, χωριστά».

Το κόστος για το pooled testing, τον ομαδικό έλεγχο, είναι 125 λέβα στη Βουλγαρία , περίπου 65 ευρώ και πολλοί Ρουμάνοι πηγαίνουν στη Βουλγαρία για να εξετασθούν εκεί.

«Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό», υποστήριξε ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Ομοσπονδίας τον Ιούνιο, σε συνθήκες που ούτε αυτός, αλλά ούτε και κανείς άλλος, θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα αντιμετώπιζε η χώρα μας.

https://www.grtimes.gr/

Τo Tourism News είναι μια δημοσιογραφική ενημερωτική ιστοσελίδα η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού με σκοπό να παράσχει ενημέρωση στους επαγγελματίες του χώρου τόσο για τον ίδιο το χώρο όσο και για παρεμφερείς ή εξαρτώμενους κλάδους όπως ο επισιτισμός, οι αερομεταφορές, η συνολική οικονομία της χώρας κλπ