ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ      COVID-19      ΕΙΔΗΣΕΙΣ      ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ     

Σύψας: «Βράζει» ο κορονοϊός στα βόρεια σύνορά μας

Τι είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, για το άνοιγμα του τουρισμού, τα πανηγύρια και την έλλειψη των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

Δημοσιεύθηκε στις

Photo:

Για το άνοιγμα του τουρισμού και των συνόρων μίλησε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο τουρισμός έχει τα ρίσκα του και ότι «ο ιός είναι εδώ και περιμένει τα λάθη μας».

Όπως εξήγησε, «από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα που είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα, είχαμε περίπου και 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες για τα οποία δεν ξέρουμε από πού ήρθαν. Τα λεγόμενα "ορφανά". Δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες άρα έχουμε και διασπορά στην κοινότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως όταν διαπιστώθηκε ότι οι Σέρβοι έχουν πρόβλημα, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία, ενώ σημείωσε πως είναι σαφές, ότι οι αποφάσεις για τις χώρες αλλάζουν κάθε μέρα, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας.

Όσον αφορά στα πανηγύρια, είπε: «Για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα, δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με την φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι».

Μάλιστα, εκτίμησε πως ενδεχομένως να ληφθούν κ άλλα μέτρα στο άμεσο μέλλον, αν αυξηθούν τα κρούσματα. «Ενδεχομένως να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις», είπε ο καθηγητής.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση είναι δυναμική και οι επιλογές είναι δύο. Η μια είναι να έχουμε και επιδημία και καταστροφή της οικονομίας γιατί αν ανέβει η επιδημία και αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα θα καταστραφεί η οικονομία οπωσδήποτε και η άλλη είναι επιτηρούμε σωστά την επιδημία κάνοντας αυτό που πρέπει σαν πολίτες έτσι ώστε να διασώσουμε την οικονομία μας. «Αν παίζουμε με την επιδημία παίζουμε και με την οικονομία».

Αναφορικά με το εμβόλιο, είπε πως υπάρχουν 2 τουλάχιστον ήδη εμβόλια τα οποία δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες, φάσεως 3, που είναι η τελική μελέτη. Αν αυτές οι μελέτες είναι επιτυχημένες τότε θα προχωρήσουν στην αδειοδότηση. «Ενδεχομένως όντως να έχουμε αδειοδότηση ένός ή 2 εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα της μαζικής παραγωγής και της διανομής τους με σωστό τρόπο σε όλη την υφήλιο».

Παράλληλα επεσήμανε πως για να έχουμε την λεγόμενη ανοσία της αγέλης πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του ελληνικού πληθυσμού δηλαδή θέλουμε 7.000.000 δόσεις ή 14.000.000 αν είναι 2 δόσεις το εμβόλιο ενώ ανέφερε πως «μπορεί να έχουμε πόλεμο των εμβολίων και πως αν οι κλινικές μελέτες αποτύχουν τότε δεν θα έχουμε το εμβόλιο».

Τo Tourism News είναι μια δημοσιογραφική ενημερωτική ιστοσελίδα η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού με σκοπό να παράσχει ενημέρωση στους επαγγελματίες του χώρου τόσο για τον ίδιο το χώρο όσο και για παρεμφερείς ή εξαρτώμενους κλάδους όπως ο επισιτισμός, οι αερομεταφορές, η συνολική οικονομία της χώρας κλπ